Türkiye’de ATM’lerin elektrik tüketimi 4 ili geride bıraktı
Türkiye’de ATM’lerin elektrik tüketimi 4 ili geride bıraktı
AB sanayisi için yakılan fosil yakıtların yüzde 90’ı elektrikle ikame edilebilir
AB sanayisi için yakılan fosil yakıtların yüzde 90’ı elektrikle ikame edilebilir
Türkiye’de yenilenebilir enerjinin payı artıyor. 11. sıraya yerleşti.
Türkiye’de yenilenebilir enerjinin payı artıyor. 11. sıraya yerleşti.
Araştırma: Çatı güneş enerjisi hanelerin enerji yükünü azaltıyor
Araştırma: Çatı güneş enerjisi hanelerin enerji yükünü azaltıyor
Türkiye’de güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı Haziran’da yüzde 60 arttı
Türkiye’de güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı Haziran’da yüzde 60 arttı

AB sanayisi için yakılan fosil yakıtların yüzde 90’ı elektrikle ikame edilebilir

Agora Industry tarafından hazırlatılan yeni bir rapora göre, Avrupa Birliği'nde ağır sanayide kullanılan fosil yakıtların yüzde 90'ı, doğrudan elektrifikasyon teknolojilerinin yaygınlaştırılmasıyla on yıldan biraz daha uzun bir süre içinde kullanılmaz hale gelebilir.

AB sanayisi için yakılan fosil yakıtların yüzde 90’ı elektrikle ikame edilebilir

Agora Industry tarafından yaptırılan yeni bir çalışma, proses ısısı üretmek için elektrifikasyonun teknik potansiyelini inceliyor. Çalışma, bugün mevcut olan teknolojilerin proses ısısı için gereken enerjinin büyük bir kısmını sağlayabileceği sonucuna varıyor. Diğer teknolojiler olgunluğa ulaştıkça ve yaygınlaştıkça, bu potansiyel yüksek sıcaklık uygulamalarını kapsayacak şekilde artabilir ve 2035 yılına kadar sanayide henüz elektriklendirilmemiş nihai enerji talebinin yüzde 90’ını karşılayabilir. Yazarlara göre, doğrudan elektrifikasyon teknolojileri, on yıldan biraz daha uzun bir süre içinde, şu anda proses ısısı için kullanılan fosil yakıtların büyük bir kısmını kullanılmaz hale getirebilir.

 

Agora Industry Direktörü Frank Peter, “Bloğun iklim hedeflerini karşılarken Avrupa’nın endüstriyel rekabet gücünü sağlamak, bir sonraki AB politika döngüsü için en önemli öncelik olmalıdır. Proses ısısı için fosil yakıtların yerini alma konusunda doğrudan elektrifikasyonun sahip olduğu önemli potansiyel göz önüne alındığında, kullanımını teşvik etmek ve benimsenmesini teşvik etmek için doğru teşvikleri oluşturmak için güçlü bir durum söz konusudur.” dedi.

 

Elektrikli ısıyı bir üst seviyeye taşımak

 

Çalışma, büyük ısı pompalarının ve elektrikli kazanların kağıt üretimi, çeşitli kimyasal süreçler ve gıda endüstrisi için gereken sıcaklıklarda (sırasıyla 200 ve 500 santigrat dereceye kadar) endüstriyel ölçekte proses ısısı sağlayabildiğini ortaya koyuyor. Dirençli ısıtma ve elektrik ark ocakları, metalleri ve plastikleri eritmek için gereken yaklaşık 1800 santigrat dereceye kadar güvenilir bir şekilde sıcaklık üretebilirken, indüksiyon teknolojisi 3000 santigrat dereceye kadar daha yüksek sıcaklıklara bile ulaşabilir. Klinkerin yakılması ve çeliğin ısıtılması için muhtemelen plazma torçları ve şok dalgasıyla ısıtma gibi halen geliştirilme aşamasında olan yöntemler gerekecektir.

 

Tüm bu çözümler, doğru çerçeve koşulları sağlandığında, 2035 yılına kadar yaygın olarak benimsenmelerini hem teknolojik hem de ekonomik olarak mümkün kılan açık gelişim yollarına sahiptir. Endüstriyel süreçler genellikle sahaya ve ürüne özgü olduğundan, her durumda bireysel bir değerlendirme yapılması gerekecektir. Doğrudan elektrikli ısı ve biyokütle veya hidrojen gibi hibrit konseptlerin en iyi çözümü sağladığı durumlar olabilir.

 

Bununla birlikte, kullanım durumlarının çoğunda, ısının doğrudan elektrifikasyonu yenilenebilir enerjinin en verimli kullanımını oluşturmaktadır. Çalışma, 2 067 TWh 2019’da AB 27 genelinde proses ısısı için kullanılan enerjinin 208 TWh’si hariç tamamı 2035 yılına kadar elektrikli hale getirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için bir dizi engelin ortadan kaldırılması gerekiyor.

 

Elektrikli ısının potansiyelinden tam olarak yararlanma

 

Elektrifikasyonun yaygınlaşmasının önündeki mevcut engeller arasında fosil gaza kıyasla göreceli maliyet ve yenilenebilir elektrik için mevcut üretim ve taşıma kapasitesinin sınırları yer alıyor. Sektörler de büyük ölçekli elektrikli uygulamaları çalışır halde görene kadar geçiş yapmakta tereddüt edebilir. Gelecekteki enerji altyapısı hakkındaki belirsizlik ya da eksiklik de hangi yoldan gidileceği konusunda bir engel teşkil ediyor. Agora çalışması, bu engellerin üstesinden gelmek için olası politika çözümlerini tanımlıyor.

 

Frank Peter, “Yeni göreve gelen Avrupa Komisyonu, bir AB endüstriyel elektrifikasyon eylem planı geliştirerek ekonomik ve iklimsel hedefler konusunda güçlü bir sinyal gönderme fırsatına sahiptir. Elektrikli proses ısısı üretimine öncelik vermeleri konusunda şirketleri desteklemeli ve böylece bu teknolojinin yaygınlaşmasına yardımcı olmalıdır.” açıklamasını yaptı.

 

Böyle bir eylem planı, elektrikli ısı teknolojilerinin pazara girişini kolaylaştırmak için, örneğin yatırımları mümkün kılmak için ısı pompaları ve e-kazanlar için dağıtım hedefleri belirleyerek, endüstriyel bir ittifak oluşturmayı içerecektir. Eylem planı ayrıca Horizon Europe ve AB ETS İnovasyon Fonu gibi finansman programlarının doğrudan elektrifikasyon projelerine öncelik vermesini, sanayi için hızlandırılmış şebeke erişimini ele almasını ve endüstriyel ısı elektrifikasyonunun şebeke planlamasına entegre edilmesini sağlamalıdır.

ÖZNUR KABLO
VİKO
MAKEL
KOÇ KABLO
REÇBER KABLO
HES KABLO
ÇETİNKAYA PANO
RAY TİCARET
SİEMENS
LEGRAND
MUTLUSAN
SCHNEİDER
AUDİO
ENTES
NURAL
SİRİUSSTAR
FORLİFE AYDINLATMA
ACK AYDINLATMA
CATA AYDINLATMA
GÖLDAĞI KABLO
KAİM
KETENCİ
OSRAM
PHİLİPS
PEKTAŞ KABLO
ER KA KABLO
MARMARA PLASTİK
SUNAR PLASTİK
NOAS AYDINLATMA
JÜPİTER AYDINLATMA
ARSLANLAR PLASTİK
YCL AYDINLATMA
BEMİS
BYES
NETELSAN
WAGO
UKS ELEKTRİK
ÖZPA PANO
MERT PANO